Kategorijas
Nekategorizēts

Cēsu Teātris un viņu “Trīnes grēki”

Pirmizrādi piedzīvojis Cēsu Teātra jaunākais iestudējums, Rūdolfa Blaumaņa joku luga “Trīnes grēki”.

R. Blaumanis uzrakstījis lielisku situāciju komēdiju, kurā iemūžinātās attiecības aktuālas bija gan 1896. gadā, kad autors sarakstīja šo lugu, gan arī šodien.

Protams, ka pirms izrādes satraukums bija visiem, gan pieredzējušajiem aktieriem, gan tiem, kuriem šī bija pirmā iziešana skatītāju priekšā. Jau no pirmajām minūtēm skatītāji atzinīgi uzņēma izrādi, kurā režisore iesaistījusi visu teātra kolektīvu, gandrīz 30 cilvēkus. Var teikt, tas ir E. Siļķēnas rokraksts, šis ir kārtējais iestudējums, kad režisore atrod lomas visiem. Aktieri ir ne tikai saimes ļaudis, bet pat tabakdozes, krūze, leijerkaste.

Arī šajā iestudējumā liela uzmanība pievērsta tērpiem, scenogrāfijai, dziesmām un dejām. Izrādē nav klasisko dekorāciju, kas iezīmētu istabu, nav galdu, skapju, viss tiek apspēlēts ar metāla kāpnēm, kas kalpo kā krēsli, galds, durvis, logs, skapis. Šo režisores ideju iedzīvināja scenogrāfe Sandra Dikmane, tērpus darināja Dina Irkle un Rudīte Liepiņa.

Tā kā Cēsu Teātris sevi pozicionē kā dziedošo teātri, tika izvēlēts “Trīnes grēkus” ietērpt zināmajās komponista Ivara Vīgnera dziesmās ar Jāņa Petera dziesmu tekstiem. Publikas reakcija parādīja, ka izvēle bijusi pareiza, skatītāji dziedāja līdzi gan zināmajam “Aijā, mazo ganiņ”, “Veca mīlestība nerūs”, gan citām, kopskaitā izrādē aktieri izdzied un izdejo 14 dziesmas. Izrādes muzikālais vadītājs ir Juris Krūze, kurš veidojis aranžējumus dziesmām, bet kustību konsultante – Rita Lūriņa.

Kā pēc pirmizrādes atzina paši aktieri – esam to izdarījuši! Pēdējā nedēļa gandrīz visa pagāja mēģinājumos, bet rezultāts ir to vērts. Visi gandarīti par šīs muzikālās lugas izvēli, jo tā pašiem ļauj, kā aktieri saka “izdauzīties”, gan arī sajusties kā vienotam kolektīvam, jo visi ir kopā uz skatuves.

Nepilnos piecos gados, kopš Cēsu Teātris atsāka savu darbību režisores Edītes Siļķēnas vadībā, šis ir jau astotais iestudējums. Teātris iemantojis skatītāju mīlestību, par ko liecina pilnās zāles un estrādes, taču, kā atzīst paši aktieri, tas uzliek augstu latiņu, jo nedrīkst skatītājus pievilt.

Pirmizrāde aizvadīta, un nu Cēsu Teātris jau gatavojas viesizrādēm, jo par šo iestudējumu interese no kultūras darbiniekiem bija, tiklīdz izskanēja ziņa, ka izvēlēta šī izrāde. Šis iestudējums ir ar skatījumu nākotnē, jo nākamgad R. Blaumanim aprit 160 gadi, otrkārt, nākamais ir Dziesmu svētku gads, un Cēsu Teātris cer ar “Trīnes grēkiem” kuplināt arī šo svētku programmu.

Atbildēt